csütörtök, szeptember 07, 2006

Példás egység

Kupper András és a szolgálati laptopUtoljára üléseztek ma a budapesti városatyák ebben a ciklusban. Záróakkordként végre példás egyetértés alakult ki választott képviselőink között, és végre egy ellenzéki javaslatot is elfogadott a többség. Nevezetesen azt, hogy a városatyák kedvezményes áron megvehessék a szolgálati laptopjukat.

A főváros korábban 55 millió forintot különített el arra, hogy a városatyák saját számítógépükön követhessék nyomon a fővárosi döntéshozatalt. A képviselők nagy hasznát vették a korszerű technikának; a laptopokhoz csinos faállványzatot is szerkesztettek az Újvárosháza díszes padsoraira. Öröm látni, amikor a szavazásban megfáradt városatya passziánszozik vagy a MIÉP-esek gépén a Nagy-Magyarországot ábrázoló háttérképek díszelegnek.

A választásokig ez volt az utolsó közgyűlés, azt szokták mondani, a választók memóriája csak az utolsó hat hónapra terjed ki, ezért nem haszontalan felidézni néhány emlékezetes pillanatot az elmúlt négy évből.

2002 őszén egy héttel a választások után vihar tarolta le Pestet, akkor még nyoma sem volt a tornádónak. A dél-budaiak örvendezhettek, hogy a 4-es metró fedőnév alatt felújították a Bartók Béla utat, Budapest akkor legrosszabb állapotban lévő főútját. Ellepték a kurvák a Rózsadombot, mert keresték a türelmi zóna kijelöléséig szabad utcákat. A városháza és az állam nagy erőkkel töketlenkedik a félkész Erzsébet térrel, amely alatt megnyit a Gödör. Elkezdik bontani a Spenótházat, és a Római-part néhány utolsó csónakházát. Karácsonyra lebontják a Citadella-teraszt, amely még e hazában is példátlan pofátlanságnak számított. A jézuska csőtöréseket hoz a pestieknek, még a Gellért szállót is kiürítik.

2003-ban valaki kitalálja, hogy gyaloghidat kéne építeni a Dunán, a városházán előbb lehülyézik, aztán három év múlva városatyának jelölik. A főpolgármester a leggazdagabb amerikaiak között reklámoztatja magát, Aba Botond többoldalasra tervezett interjújából csak négy mondat jelenik meg. Kiválasztják a 4-es metró első tenderének nyertesét, a kommunikációs feladatokra. Ez jö ötletnek bizonyul, mert továbbra is csak beszélnek a metróról. Eltűnnek a lopóskocsik a budapesti utcákról, de a parkolási cégek már akadálytalanul juthatnak az autósok adataihoz, és a parkolás is drágul. Találnak egy Hitler becenevű múmiát a városháza pincéjében, aki azért ment oda, hogy csempét lopjon, de a társa megbicskázta.

2004 a főpolgármester pechszériájának éve. Túl korán ígért tornádó, tengerpari nyaraló miatti magyarázkodás, nyaraláshoz igénybe vett szolgálati sofőr, családi lakásigénylések, uniós másodállás elvesztése. A város új attrakciója a Gellért téri Forrásház, engedély és forrás nélkül, valamint az uniós csatlakozásnak emléket állító Időkerék, amit nemsokára már meg sem fordítanak. Ellepik a pesti utcákat a kátyúk. Hangulatjavító intézkedést vezetnek be, aki szabálytalanul parkol, azt ezentúl nem büntetik meg a parkolási díj elblicceléséért is.

2005-ben a főpolgármester kap egy párnát az ellenzéktől, hogy legalább kényelmes legyen, ha elbóbiskol a közgyűlésben. Hihetetlen hiszti tör ki egy ősmagyar madarat ábrázoló, nem is szép szoborról, karácsonykor pedig az illetékesek elfelejtenek kimenni a finn mikulásért a reptérre. Kiderül, hogy a legszegényebb kerületben egymásnak utalgatnak ki lakásokat a városatyák. Spielberg Pesten forgat, ideális a háttér a katasztrófafilmekhez, ráz a troli, ég a busz. És hol vannak még a Combinók.

És már idén történt, hogy sikerült kitúrni a Cinetripet a Rudas fürdőből, tartanak viszont nőnapokat, az eddigi nyereséges férfinapok helyett. A metróban lecserélik azokat az órákat, amelyek azt mutatták, mikor ment el a szerelvény, olyan korszerű szerkezetekre, amelyek azt mutatták, mikor jön a következő. Már ha működnek. Megduplázódik az éjszakai tömegközlekedési hálózat, mert a BKV először volt hajlandó hallgatni a civilekre.