kedd, szeptember 05, 2006

Díszpolgárpukkasztás

Szabó Magda írónő, Bacsó Péter filmrendező, Hankiss Elemér szociológus, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus és Sajdik Ferenc karikaturista lehet az idén Budapest díszpolgára. A városatyák csütörtökön döntenek arról, hogy az eddig 41 tagot számláló klubba hat új tagot felvegyenek.

Díszpolgári cím a szabályok szerint annak adományozható, aki Budapest főváros és polgárai számára a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett. A díszpolgári címmel oklevél és aranyérem jár, pénz nem.

Ki hinné, formálisan Sztálin is a mai napig díszpolgára székesfővárosunknak. Egy bizonyos Kádár János javasolta a kitüntető címre a generalisszimuszt, „egyedülálló, eredményekben is magasra mutató munkájáért, amit a magyar ügy jóakaratú barátjaként és a Szovjetunió felvirágoztatásában elért”. Igaz, ez még 1947-ben történt, két éve azonban a fővárost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció úgy döntött: visszamenőleg nem fosztja meg a diktátort a címtől, mert egyrészt nem akarja újraírni a történelmet, másrészt azt az ellenzék javasolta.

Pedig korábban is volt rá példa, hogy belejavítottak a város aranykönyvébe. Az 1848-as forradalom és szabadságharc századik évfordulóján tartott díszközgyűlésen például kihúzták a díszpolgárok közül Jellasics bánt, Haynaut, Windischgraetzet és a passzív ellenállási korszak névadóját, Bachot is.

Ugyancsak a héten döntenek a városatyák a Pro Urbe Budapestért díjat kiosztásáról is. Első körben szerepelt a listán Molnár Gyula, a XI. kerület szoci polgármestere is, akit egy helyi fideszes javasolt, valószínűleg tréfából, vagy azért, hogy lehessen egy kicsit csesztetni az MSZP önkormányzati választási kampányának egyik arcát. Molnár azonban a kitüntetettek listáját összeállító eseti bizottságban egyetlen támogató szavatot sem kapott, mert a kormánypártok és az ellenzék szerint nem volna ízléses aktív politikusnak plecsnit osztogatni.

Demszky Gábor is úgy vélte, ez nem volna jó ötlet. Pedig két éve ő javasolta, hogy korábbi riválisa, Schmitt "Független" Pál is kapjon Pro Urbe díjat.


Budapest újkori díszpolgárai:

1992: Kővágó József, Lamberto Gardelli, Mándy Iván, Preisich Gábor 1993: Fischer József 1996: Faludy György, Fejtő Ferenc, Kosáry Domokos, Mészöly Miklós, Szabó István 1997: Albert Pfleger, Hegedűs Géza, Tolnay Klári 1998: Böszörményi Miklós, Kállai Ferenc, Ligeti György 2000: Göncz Árpád 2001: Illés György, Jancsó Miklós, Kurtág György, Papp László, Puskás Ferenc 2002: Agárdy Gábor, Kertész Ákos, Soros György, Kertész Imre 2003: Demján Sándor, Eötvös Péter, Marián István, Raoul Wallenberg, Schweitzer József 2004: Garas Dezső, Gönczöl Katalin, Konrád György, Makk Károly, Varga Imre 2005: Fischer Iván, Kornai János, Radnóti Miklósné Gyarmati Fanny, Szepesi György, Törőcsik Mari