szombat, augusztus 26, 2006

A tulok és az elveszett lapockacsont

Tulok, messze Óbudától (Forrás: www.thomaspicture.hu)Lagymatag is lehetett volna a kampánynak ez a hete, egy szoci képviselőnek hála azonban kiderült, hogy Tarlós tuloknak nevezte az egyik óbudai városatyát, és azzal is megfenyegette, hogy ráugrik a szemüvegére. Ráadásul elveszett egy 56-os mártír lapockacsontja.

Egy hónappal ezelőtt rendkívüli ülésre gyűltek össze az óbudai képviselők, és éppen az Eurocenter feletti, parlagon heverő rétről vitatkoztak. Az ügy lényege, hogy a 26 hektáros kaszálóval már nyolc éve nem tud mit kezdeni a kerület, mivel a telek a sittel feltöltött egykori téglagyári gödrök tetején van, lakóparkot nem lehet rá építeni, ennek hiányában pedig nem akadt jelentkező a hasznosításra. Egészen júliusig, amikor egy ingatlanfejlesztő cég ajánlatot tett Óbudának; évi tízmillió forintért bérbe venné a területet, ami papíron továbbra is közpark maradna, a vállalkozó viszont rendben tartja, és golfpályát, télen-nyáron használható bobpályát, teniszcsarnokot és csúszdaparkot építene rá.

Ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok! (Forrás: tarlosistvan.hu)Az egyik MDF-es városatya felvetette, hogy ez talán nem is olyan jó üzlet a kerületnek, hiszen a bérlő négyzetméterenként csak három forintot fizetne a mező használatáért. Tarlós először nem értette az egészet, aztán elgondolkodott, hogy három forintért már vizeszsemlét sem kapni, mégsem lesz olyan jó ez a biznisz, pláne, ha a fejére olvashatják a főpolgármester-jelölti kampányban. A helyi MSZP és a Fidesz azonban jó úttörő módjára segített Óbuda első emberének, és elmagyarázták neki, hogy nyolc éven át még lasszóval sem tudtak olyasvalakit találni, aki hasznosítaná a 26 hektáros mezőt, még ingyen se, ahhoz képest viszont a három forint per négyzetméteres bevétel is jobb. Tarlósnak leesett a húszfilléres, és egyből jegyzőkönyvbe diktáltatta, hogy az MDF-es városatya egy tulok, mert meg akarta őt vezetni.

Katona Kálmán éppen a budapesti zebrákkal törődik (Forrás: mdf-budapest.hu)Már csak azért is, mert a kerületben éppen a demokrata fórumosok (hiába, a szokás hatalma) trükközgetnek a székházuk eladásával. A rendszerváltáskor ugyanis a pártok ingyen kapták meg vagy fillérekért használhatták az egykori pártállami épületeket székháznak vagy irodának. Az Alkotmánybíróság azonban néhány éve úgy döntött, ez nem fair, lesznek szívesek a pártok is piaci alapú bérleti díjat fizetni vagy megvenni az ingatlant. Óbudán az MDF azonban ezt a mai napig nem tette meg, egyrészt demokrata fórumos családtagok betéti társaságaira akarta íratni a székházat, másrészt január óta nem fizeti a rezsit, ezért tízmillió forinttal tartozik a kerületnek. És ami még ennél is nagyobb baj, hogy Katona Kálmán személyében még önálló főpolgármester-jelöltet is indítottak, akinek ugyan nem győzhet, de beleköphet Tarlós levesébe, könnyen lehet ugyanis, hogy a Katonára adott néhány százalék fog éppen hiányozni Óbuda polgármesterének a voksok összeszámlálásakor. Az Eurocenter feletti mező bérbe adása után ráadásul éppen az MDF-székház volt a téma a városatyák ülésén, Tarlós maga legalábbis ezzel magyarázza, hogy elborult az agya, és a hangnemért már bocsánatot is kért, elvégre ez a dzsentri Demszkynek is bejött két éve.

Az egész tulokozás ráadásul úgy derült ki, hogy egy V. kerületi szoci városatya az óbudai ülésről készült hangfelvételt (ami egyébként egyáltalán nem volt titkos, az önkormányzat honlapjáról le lehetett tölteni) feltette a saját honlapjára, és csemegézett belőle. Ezután Tarlós elvtárs, a tulok címmel indult egy topic az Indexen, egy napra rá pedig címoldalas hír lett belőle ugyanott.

A lapocka (scapula) 3-as számmal jelölve (Forrás: mindenkinek.medicentrum.hu)A Fidesz újabb belharctól hangos, most éppen Ferencvárosban próbálják kinyírni a helyi elnöküket a tagok, arra hivatkozva, hogy elvesztette egy 56-os mártír lapocka- és lábszárcsontját, amelyek egy vezetéképítés során kerültek elő a földből. Még jó, hogy nem a Szent Jobbot őrizte a vitrinjében, abból lenne csak a kalamajka.

Mindeközben Demszky azt reméli, hogy az SZDSZ megismétli a négy évvel ezelőtti 20 százalékos eredményt a Fővárosi Közgyűlésben, és legalább három kerületben ők adhatják a polgármestert. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ennek a negyede van meg biztosan, a rendszerváltás óta először vezet a Fidesz Budapesten.

Még 35 nap.