csütörtök, szeptember 28, 2006

Afterparti

Lecsillapodni látszanak a kedélyek, a Kossuth téren lassan kipusztítják a forradalmárok az aljnövényzetet, és az utolsókat rúgják a gulyáságyúba. Csak az lett a vége, hogy jött a csősz, és mindenkit kizavart az erődőből; a tisztiorvosi szolgálat végül bezáratta a nép-, bocsánat nemzetkonyhát, és fülön csípik az árulókat is, akik engedély nélkül kérnek drága pénzt a perecért és a sörért. Demszky és Tarlós legújabb kampányfilmje pedig egyaránt a Szabadság téri ostrom képeivel kezdődik, és egyaránt a másikat okolják az eseményekért.

A nemzeti hevület elérte a városatyákat is; az egyik, eddig normálisnak tűnő fideszes kijelentette, hogy ő bizony párttársaival együtt nem ül egy asztalhoz a ballib képviselőkkel, pedig a fővárosban az a szokás, hogy a ciklusba belefáradt politikusok közös estén vesznek búcsút egymástól és a munkában eltöltött előző négy évtől. Az egyik városházi bizottság a messzi Csobánkára ruccant ki, a díszvacsora kellős közepén pedig elkezdtek egymással ordítozni, amikor egy MIÉP-es képviselő bevallotta, hogy ott volt a tévéostromnál, sőt be is ment az épületbe, talán még Mazsola elrablása is az ő lelkén szárad.

Mégiscsak visszatért az utolsó napokra a kampány, nincs már olyan villanypózna a városban, amelyen ne volna legalább egy jelölt mosolygós portréja. A szocik plakátjain virágzik a politikai graffiti, többet le is szaggattak, ezek a fránya komenisták azonban különleges anyagból lehetnek gyúrva, az egyik megsebbzett hirdetményre itt Óbudán a jelölt rögvest újabb feliratot ragasztatott, miszerint maradjunk a kulturált kampányolásnál, és vigyázzunk a rendre, tisztaságra a fővárosban.

A kedvencem azonban az egyik pesti külső kerület polgármesterének szóróanyaga; a fontosabb intézkedései között nem mulasztotta el megemlíteni, hogy megálljt parancsolt a közéletet egyre inkább elborító parázna erkölcstelenségnek; a kerület határában lévő bolt kirakatából például eltüntette az egy szál tangában pózoló próbababát, és kötelezte a cégvezetést, hogy adjanak legalább egy blúzt a magamutogató bábura.

Már sejtem, miről fog szólni a South Park következő évadja.