vasárnap, október 08, 2006

Vásárfia

Baleset az óbudai bolhapiacon (Forrás: MTI, index.hu)Egy bottal járó 74 éves néni véletlenül a vásározók közé hajtott az óbudai MDF-piacon, egyvalaki meghalt, négyen megsérültek. Az 1989-ben nyitott, eredetileg kedvezményes árú zöldség-gyümölcs vásárok mára echte bóvli-feketepiaccá alakultak, ahol akár három mázsa lejárt szavatosságú joghurttól is könnyen meg lehet szabadulni.

Egy halott, négy sebesült az óbudai SZTK előtti bolhapiacon; szombaton egy 74 éves, amúgy bottal járó néni kocsijával rosszul kanyarodott, és elsodorta az Vörösvári úti parkolóban portékáikat kipakolt árusokat, valamint a tömeg közé lökött egy konténert.

A III. kerületi szakrendelő előtti parkolóban 16 éve működik kirakodóvásár, ahol ma már nemcsak zöldséget és gyümölcsöt, hanem a szartól a röpülőig mindent lehet kapni. Szombat délelőttönként boldog-boldogtalan kitelepül a placcra, és alkalmi standokról vagy konténerekből árulja a bizonytalan eredetű, de legalább olcsó portékákat.

A Vörösvári úti kirakodóvásár eredetileg MDF-piacként indult. 1989-ben Zacsek Gyula, az akkori vezető kormánypárt politikusa találta ki, hogy olcsón kéne adni a népnek a zöldséget-gyümölcsöt. 1989 augusztusában hét helyen is nyílt MDF-piac a fővárosban. 2001 óta viszont háromra csökkent a számuk, a Vörösvári úti parkoló mellett a Klauzál téren és a kelenföldi Vahot utcában működik alkalmi vásár. Az óbudai ideiglenes piac miatt egymásnak estek már a kerületi politikusok is, a kosszal, parkolási káosszal – és mint a tegnapi példa is mutatja, olykor balesetekkel is – járó, a piacfelügyeletet és a számlaadást erősen nélkülöző vásárhelyeket nem merték bezárni.

A legdurvább, egykori MDF-piac a Komjádi uszodánál lévő parkolóban üzemel, szombat reggelenként a földről áruló hajléktalanok sora egészen a Margit híd budai lábánál lévő parkig ér. Három hónapja valaki teherautó platójáról olcsó pudingokat, sajtokat és joghurtokat árult a kispénzű vásárlóknak, akik különösebben nem vették zokon, hogy a mintegy 300 kilogrammnyi tejtermék mindegyikét átcímkézték, mert már régen lejárt a szavatosságuk.