péntek, október 13, 2006

Hangadók

Megtartotta alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés. Az ellenzék – mivel a koalíciónak egyelőre nem volt meg a minősített többsége – hozzájárult ahhoz, hogy Demszky havonta 871 ezer forintot kereshessen. Bár a főpolgármester a nyitó beszédében arról szónokolt, hogy a kiegyenlített erőviszonyok miatt szoros együttműködésre vannak ítélve az ellenzékkel, az első ülésen ez látványosan zátonyra futott. Pedig ő jó szándéka jeléül még karkötőket is osztogatott.

Kétmillió budapesti főpolgármestere akarok lenni, és a város érdekében együtt akarok működni az ellenzékkel, hogy ők is osztozhassanak sikereinkben – hangoztatta Demszky, aki kedvcsinálónak nemzeti színű, „Budapest a szabadság városa” feliratú karkötőkkel is kedveskedett városatyáknak. (A városháza sajtósától nem sikerült kideríteni, hogy a gesztus mennyibe fájt az adófizetőknek, és melyik bt-vel csináltatták a karkötőket.) A főpolgármester az újonc képviselők kedvéért még abban is segített, hogy közölte: szót kérni a „szót kérni” gomb megnyomásával lehet.

Már az első ülésnapon visszasírhatta a koalíció az előző ciklust, amikor a lényeges döntéseket egy másik szobában már levajazták, a városatyák pedig (akkor még kétharmados többségük volt) csak szavazógépnek kellettek. Demszky „Szabadságváros” Gábor ravaszul egy olyan javaslatot akart megszavaztatni, hogy ezentúl külön engedélyt kelljen kérni a politikai rendezvények technikai berendezéseihez, a színpad, a standok és a mobilvécék felállításához, illetve a hangtechnika kiépítéséhez. A főpolgármester külön is vonult a frakcióvezetőkkel, hogy meggyőzze őket arról, ő csak jót akar, mert így könnyen meg lehetne szüntetni az olyan áldatlan közterületi állapotokat, amik például a Kossuth téren kialakultak.

Tarlós „Erős Pista” István szerint viszont ez ebben a formában demokrácia- és alkotmányellenes, mert ha elfogadják, akkor bármelyik politikai nagygyűlést megfúrhatja a városházi koalíció azzal, hogy nem engedélyezi színpad építését vagy a hangfalakat. Demszky hiába ígérte meg szent esküvéssel, hogy a Fidesz rendezvényeire az SZDSZ bármikor bármilyen technikai segédeszköz használatához hozzá fog járulni, az ellenzék ellenkezése miatt a főpolgármester javaslatát végül napirendre sem vették.

Címkék: , , ,