szerda, július 05, 2006

Tehenek és szamarak

A városatyák korábbi értetlensége ellenére idén Budapestre is eljött a világ több nagyvárosában már többször megrendezett tehénparádé. Húsz műanyag jószágot állítottak ki főként az Andrássy úton és környékén, hogy a járókelők elébe menjen a kortárs művészet. A szervezők felkészültek rá, hogy a tehenek nem maradnak érintetlenek; a külföldi tapasztalatok szerint a kiállítási tárgyak 10-15 százalékát néhány héten belül teljesen tönkreteszik. Budapesten ehhez pár nap is elég volt, és még egy jó kis hétköznapi vallásháborút is sikerült kirobbantani.

Tehenek MoszkvábanA Szent István térre kitett, olvadó fagyit ábrázoló kék tehén fenekéből jégkrém-pálca lógott ki. Az egyház tiltakozott, a kanonok szerint a vallásos emberekből űznek gúnyt azzal, hogy a műanyag szarvasmarha éppen a farát fordítja Isten háza felé. Egy érseki tanácsos arról értekezett, hogy ez így meghökkentő, ízléstelen és provokatív, a tehénnek – mint mondta frappánsan – más mezőkre kell távoznia.

Mindez nem volt probléma korábban Firenzében, Prágában és Varsóban sem, pedig ott is templomok közelében bukkantak fel a műanyag jószágok. Arra sem volt példa, hogy önkéntes műértők ilyen durván rendezzék át a kiállítást.

A faros jószág pedig ment is, igaz, nem önszántából. Egyik éjjel néhányan letörték az egymillió forintba kerülő műtárgyat a talapzatról, összefirkálták, és átcipelték a liberális párt kampánysátra elé. Az amúgy is kék színben pompázik, jobban illik hozzá a kék tehén, mint a Bazilika elé. A megrongált tehén végül restaurátorműhelybe került, és talán ki sem jön onnan.

Tavaly a Blaha Lujza téren bokszzsákot formázó művészeti installációt helyeztek el, amely azt szimbolizálta, hogy a városlakókban mennyi feszültség és agresszió gyűlt össze. A budapestiek már akkor rendkívül fogékonynak mutatkoztak a kortárs művészetre, és annyira azonosultak a mű üzenetével, hogy előbb a zsákot püfölték szét teljesen, majd – összeveszve azon, hogy ki is következik ütésre a sorban – egymást. A rendőrség kérésére végül eltüntették az alkotást, mert már képtelenség volt megfékezni a Blahán állandóvá váló tömegverekedéseket.

A tehén még olcsón megúszta, máglyára is küldhették volna.